ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Reuters: Ευρεία συμφωνία για την αγορά ομολόγων της ΕΚΤ

17:36 - 08.09.2017

Οι αξιωματούχοι της Τράπεζας θέλουν να αποφύγουν την επανάληψη δημόσιων διαφωνιών.

Το επόμενο βήμα θα είναι η μείωση των αγορών ομολόγων και συζήτηση τεσσάρων σεναρίων, σύμφωνα με δύο πηγές με άμεση γνώση των συζητήσεων της χθεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου φαίνεται πως υπήρξε ευρεία συμφωνία των μελών του.

Όπως αναφέρει δημοσίευμά του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι δυνατότητες που συζητήθηκαν στην ΕΚΤ περιλαμβάνουν, χωρίς να αποκλείουν άλλες, τη μείωση των αγορών στοιχείων ενεργητικού κατά 40 δισ. ευρώ τον μήνα ή κατά 20 δισ. ευρώ, με παράταση των αγορών κατά 6 μήνες ή 9 μήνες, δήλωσαν οι πηγές. Για την όποια απόφαση θα πρέπει να υπάρχει ευρεία συναίνεση, δήλωσαν οι πηγές, σημειώνοντας ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θέλουν να αποφύγουν την επανάληψη δημόσιων διαφωνιών που υπήρξαν έπειτα από προηγούμενες αποφάσεις.

Η ΕΚΤ παρέπεμψε χθες στον Οκτώβριο για την απόφασή της σχετικά με το πρόγραμμα αγορών ομολόγων που έχει υπερβεί ήδη τα 2 τρισ. ευρώ. Η επιφυλακτική της προσέγγιση αυξάνει τις πιθανότητες να επιλέξει τη σταδιακή κατάργηση του QE με πολύ αργό ρυθμό το επόμενο έτος, παρά την εύρωστη οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη και τις ανησυχίες για φούσκες στην αγορά ακινήτων πλουσιότερων χωρών, όπως της Γερμανίας, αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters.