ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-DIGITAL MARKETING

Έλον Μασκ: «Φοβού την τεχνητή νοημοσύνη»

12:35 - 19.07.2017

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο αφανισμού ολόκληρου του ανθρώπινου πολιτισμού, προειδοποίησε για άλλη μια φορά ο δισεκατομμυριούχος Ελον Μασκ.

Ο Ελον Μασκ, με περιουσία 13.4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θεωρείται γνώστης του θέματος της τεχνητής νοημοσύνης καθώς και μεγάλος οραματιστής.  Εκτός από ιδρυτής της διαστημικής εταιρείας SpaceX που φιλοδοξεί να στείλει ανθρώπους στον Αρη, είναι και γενικός διευθυντής και επικεφαλής τεχνολογικού σχεδιασμού της εταιρείας Tesla Motors, και συνιδρυτής εκτός άλλων της γνωστής PayPal.

Μιλώντας στο συνέδριο κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ, είπε κατά λέξη:

«Γνωρίζω τα επιτεύγματα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και συνεχώς κρούω τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά μέχρι οι άνθρωποι να δουν τα ρομπότ να βγαίνουν στους δρόμους και να αρχίζουν να σκοτώνουν ανθρώπους, δεν θα ξέρουν πως να αντιδράσουν. Πρέπει πραγματικά να ανησυχούμε για το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης».

Πρόσθεσε ότι «μόλις ο κόσμος κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος θα αρχίσει να ανησυχεί και να τρομάζει».

Η τεχνητή νοημοσύνη, σημείωσε, αποτελεί θεμελιώδη απειλή για το μέλλον του ανθρώπινου πολιτισμού γιατί θα έχει παγκόσμιες συνέπειες.

‘Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αρχίσει ένα πόλεμο μέσω των ψευδών ειδήσεων, μέσω των ηλεκτρονικών ταχυδρομείων, μέσω ψευδών δελτίων Τύπου, μόνο και μόνο με το χειρισμό των πληροφοριών. Ή,  -όπως ισχυρίζονται κάποιες εταιρείες ότι ήδη μπορούν να κάνουν- κάνοντας τους ανθρώπους να πουν κάτι που θέλει μια μηχανή".

Πρέπει να υπάρξει αντίδραση και να τεθούν φραγμοί, πρέπει οι κυβερνήσεις να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος προτού να είναι αργά, υποστήριξε ο δισεκατομμυριούχος, λέγοντας ότι το θέμα αυτό του προκαλεί μεγάλο φόβο.

Τόνισε ότι πρέπει να τεθούν κανόνες στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης γιατί χωρίς αυτούς τα ρομπότ θα καταστούν πιο έξυπνα από τους ανθρώπους, κάτι που θα αποβεί μοιραίο για την ανθρωπότητα.

Υπενθυμίζεται ότι ο επίσης δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς είχε προτείνει τη φορολόγηση των ρομπότ, λέγοντας ότι τα ρομπότ που παίρνουν τις θέσεις εργασίας των ανθρώπων θα πρέπει να φορολογούνται.

Αυτή η θέση προκάλεσε την αντίδραση τη ΕΕ, μέσω του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αντρους Ανσιπ , αρμόδιου για την ψηφιακή ενιαία αγορά.

«Δεν είμαι υπέρ της φορολόγησης της προόδου», είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.  

Από ΚΥΠΕ